top of page
Поиск

Travel expenses

Вже минуло більше місяця як закінчилась моя подорож Європою. І, нарешті, це сталося - я пишу про всі витрати свого SonitaEuroTrip :)

За 22 дні подорожі я встигла проїхати/пройти 7 країн, 22 міста (ви все ще можете переглянути всю подорож в Instagram, я зберігала всі корисні сторіз).

Були дні, що вистачало 5-10€, було так, що доводилось викласти близько 100€, але загалом мені непогано вдавалося балансувати і витратити не так багато грошей.

Тому давайте я вже поділюсь цією цінною інформацією бідного туриста - де економити, а де все ж таки краще трошки переплатити :)

 

Germany

В Німеччині я була 4 дні. Дорога з аеропорту Дортмунда до міста коштувала 7.9€ (3€ автобус і 4.9€ потяг). В Дортмунді ночувала в хостелі A&O Hostels за 27€. Харчувалася їжею із супермаркетів REWE і NETTO (з першого дня зрозуміла, що не буду їсти в закладах. А в супермаркетах їжа завжди свіжа, а якщо ні, то хоч дешева ;). Частіше за все брала продукти для салатів або щось просте, щоб їсти на вулиці (це мені виходило близько 5-6€ на обід і вечерю). І не змогла собі відмовити у каві, але поставила обмеження - не більше 1€ за каву (це було ще те випробування, але за нею я була готова йти кілометри). Порятунок я знайшла в McDonald`s і Back Werk, вони пропонували американо за 1€ (на видачі ще можна було безкоштовно взяти вершки).

Потяг між Дортмундом та Дюсельдорфом коштував 15.3€.

Я вже писала в пості про Дюсельдорф, як мені пощастило зустріти Іру. Вона дозволила пожити у неї в Дю два наступні дні (а ви можете знайти собі безкоштовне житло на Couchsurfing). Я користувалася її проїзним, тому змогла заощадити на цьому (один проїзд на транспорті коштує 2.8€). І ще витратила 7€ на оглядовий майданчик телевишки (взагалі вхід - 8€, але якщо бути дуже усміхненим, то охоронець вам зробить знижку).

Я з'їздила на день в Кьольн, потяг коштував 7.9€ в один бік.

Кожен день я купувала продукти в супермаркетах. І ще купила білет на FlixBus до Гронінгена за 15€ (ціна залежить від того, наскільки завчасно ви потурбуєтесь про подорож, може бути і менше).


Total: 105€


За цей час я вже зрозуміла, що не варто витрачати гроші на непотрібні речі і відвідувати всі туристичні місця. Красу в подорожах знаходиш там, де гроші не потрібні. Варто лише бути ближчим до того, що тебе оточує і відкритись для всіх можливостей.
 

The Netherlands

В Гронінгені мене чекала моя Цовушка (вона там навчається в університеті) і наступні 4 дні були повним зануренням в європейське студентське життя.

На житло мені не довелось витрачати гроші, тому можна було трошки більше витратити на переїзди і побачити нові місця.

Іжу купувала в супермаркетах Jumbo і Albert Hejn (ці салати за 3€ і ложко-вилко-ніж на касах - моя любов назавжди). Різниці в цінах з Німеччиною особливо не помітила, бо витрачала так само 5-6€ на обід/вечерю.


Поїздка в порт Eemshaven потягом коштувала 17€ в дві сторони. Там ми потрапили під зливу і чекали в кав'ярні порту, де купили каву за 1€ (як мені пощастило) і шоколадку за 1€.


FlixBus в Амстердам і назад коштував 28€. Потяг у дві сторони від автобусної зупинки до центру міста обійшовся в 5.6€. В Амстердамі я знову їла салати з Albert Hejn і користувалася студентським Цов для входу в музеї ;)


Перед від'їздом із студентського містечка я влаштувала прання за 2€, купила продуктів десь на 15€ і білет на потяг до Роттердаму за 26.3€ (якщо купувати завчасно на флікс басі, то можна знайти дешевше, але я брала білет день в день).


В Роттердамі я зупинилася в чудовому місці Ani & Haakien Hostel за 24€ із сніданком. Погулявши трохи містом я вирішила залишитися ще на ніч в цьому ж хостелі. На наступний день я вирушила до старовинного містечка з діючими млинами, вхід безкоштовний. Туди можна дістатися на WaterBus (ціна без міського проїзного 4€ в один бік). Оскільки дівчинка в хостелі в той день дала мені проїзний попередніх туристів, я змогла заощадити на цій поїздці, витративши лише 2€.


Потім я вирішила свою проблему із зволожуючим кремом за 9€, купила теплу кофтину -10€, блискучий альбом для полароїдів - 1€ і знайшла новий напрям на FlixBus за 7€ до Антверпена.

Total: 200€

 

Belgium

Автобус зупинився в самому центрі, я зайшла в найближчий Макдоналдз і одразу знайшла дуже кльовий хостел на Hostels.com.

Щойно я зайшла в хостел Antwerp Backpackers, то вирішила залишитися на дві ночі - 20€ і 22€ (друга ніч припадала на вихідні і ціна була вище).

Місто насичене будівлями різних часів, гуляти було дуже цікаво (я навіть почала більше звертати увагу на інформаційні таблички).


Я так сильно підсіла на Albert Hejn і була дуже щаслива, коли побачила його в Бельгії. Ціни такі ж як і раніше, тому знову салати, сири, багети і все, що ви сто разів бачили в моїх сторіз ;)

Я розповім про всі місця в окремому пості, але головним must see Антверпена став зоопарк з "безкоштовними" фламінго! Коли я туди потрапила.. тут немає слів :)


Коли я прийшла на вокзал і тричі перепитала, як тут працює система з потягами я зрозуміла, що треба брати білет до Брюгге і по дорозі вийти погуляти в Генті. Білет на потяг коштував 6.4€, він давав можливість цілий день виходити і заходити де хочеш по дорозі в Брюгге (при великому бажанні можна було б "загубитися" і поїхати в якомусь іншому напрямі).


В Брюгге я заселился в Charlie Rockets Youth Hostel за 23€ (в цю вартість входить ранкова кава ;). В цьому місті я не хотіла довго залишатися і після смачного салатика за 3€ купила собі білет на FlixBus до Ліллю за 5€.


Total: 92€

 

France

Приїхавши на вокзал Ліллю і оцінивши ситуацію з цінами в першому супермаркеті я вже не переживала за великі витрати. Салат Табуле, сир Брі (грамів так з 200), авокадо, хлібці обійшлись мені в 5€. Але найприємнішим здивуванням для мене був Eklo Hostels Lille - 20€ за ліжко в чистенькому, гарненькому 6-місному номері (одну ніч я взагалі ночувала одна). Я вирішила залишитися там на дві ночі і доплатити 5€ за французький сніданок з безлімітною кавою (ті дні, коли я випивала по 3 чашки кави ;) і свіжою випічкою з джемами.


Один день я вирішила присвятити поїздці в Дюнкерк (дякую, що ви мене тоді підтримали з цим напрямом). Перед виїздом я запитала у працівників хостелу, як туди краще дістатися і вони мені радили потяг за 16€ в одну сторону (він би доїхав за пів години). Але я чекнула в інтернеті варіанти і обрала автобус Isilines за 14€ в два боки. Мінусом автобусу було обмеження часом, адже він ходить лише раз в день. Тому я купила їжу перед поїздкою і щойно дісталася набережної в Дюнкерку, то почала обід за 3.5€ - салат з маленькою пляшечкою вина (якщо що, то краще не пити, це шкодить здоров'ю ;).


Щойно я повернулась в Лілль і купила собі дуже багато їжі за 6€ (курочку з картопелькою, авокадо, помідорки, шоколадки) я продовжила думати за наступне місто. FlisBus запропонував мені поїхати в Реймс за 13€, це була моя наступна зупинка.


Реймс.. тоді я трошки розгубилась, але буквально на годинку. Всі хостели були заброньовані (їх приблизна вартість там 25-30€ за ніч), кімнати і ліжка на AirBnb були також недоступні в той день (День перемоги), на готелі я не хотіла витрачати гроші (стандартна кімната в маленькому готелі ~ 50-60€). Тому моїм рішенням було їхати вночі в якесь нове місто. За день я витратила 2.7€ на морозиво в маці і 1.6€ на трамвайчик до автобуса ввечері.


В нічний час їхав лише FlixBus до Стразбурга за 17€. О 3:30 я вийшла на автобусній станції в новому місті і була шокована, бо на вулиці не було жодної людини, нічого не працювало, вокзал відкривався лише о 4:45. Я побродила вулицями, підключилася до вайфаю якогось готелю, забронювала єдиний можливий хостел на той день - Ciarus за 30 і пішла в його сторону. О 5 ранку добрий працівник впустив мене, дав ключі від локера і запропонував кави. Снідати я вирішила йогуртами і кавою за 1.7 із супермаркета Carrefour, там я згодом купила ще їжу для обіда і вечері на 6.5€. А ще, можливо через збій сну, я трошки не втрималась і витратила близько 30€ на одяг. В Стразбурзі я справді відпочила душею (не через шопінг, просто там навіть стаканчики для кави були з фламінго.., але розповім про це в окремому пості :)


Total: 185€

 

Switzerland

FlixBus до Базеля коштував 12.5€, але дорога була не 3 години, як передбачалось, а всі 6 через несправність автобуса. Для ночівлі я зупинилася в хостелі Basel Backpack за 30€, там мені видали безкоштовний проїзний на два дні громадським транспортом, купон на поїздку річковим таксі, пароль до вайфаю міста ( у них там все для комфорту туристів). Я одразу захотіла лишитися ще на день, але місць в цьому хостелі не було, тому мені порадили YMCA Basel Hostel і я одразу забронювала там місце за 30€ на наступну ніч.


Мені справді було цікаво, чи така дорога Швейцарія, як всі казали? Так от, моя відповідь - ні. Треба просто вміти відмовляти собі в якихось зайвих речах, їсти здорову їжу, яка там дуже доступна (авокадо Хаас - 1€, сир Брі 250гр - 2€, листя салату - 1.5€, хліб - 1€, полуниця 0.5кг - 1.5€) і побільше гуляти, аби роздивитися всю красу міста і людей :)

Згодна лише з тим, що переїзди між містами дещо дорогі, якщо немає власного авто (в Швейцарії більше розвинені залізничні сполучення, автобусів майже немає). Але і тут можна знайти доступні варіанти. Працівник тікет-офісу на вокзалі допоміг мені завантажити і зареєструватися в додатку SBB Mobile, де я знайшла квиток з Базеля до Буксу за 33€ на наступний день (це відстань ~200км, яку потягом я проїхала менше ніж за 2 години).


В Буксі я ночувала в кімнаті AirBnb за 27€ у суууупер крутої пари (якщо надумаєте їхати, напишіть мені, я дам їхні контакти і вони з радістю вас захостять). На день вони стали для мене родиною. Їхні друзі мене запросили на сніданок, тому за час там я витратила лише 5€ на автобус.


Я часто згадую ці дні в Швейцарії і дуже чекаю той день, коли я зможу повернутися :)

Total: 150€

 

Liechtenstein & Austria


Тут буде дуже коротко, бо ці країни я просто проминула за день. Але спогади, які залишив Ліхтенштейн і Фельдкірх в Австрії я спробую відтворити у фото наступних постів :)

Отже, я їла їжу, яка у мене все ще залишалася зі Швейцарії і витратила лише 8.6€ на потяг до Ліндау з Фельдкірха.


Total: 8.6€

 

Germany once more ;)


Я приїхала на півострів Ліндау і для ночівлі знайшла Jugendherberge/Youth Hostel Lindau за 30€ з величееееезним сніданком (взагалі місце з туристичним збором коштувало 33€, але і тут мені трапилась добра дівчинка на рецепції, яка зробила знижечку 3€). Їжу я не купувала, бо сніданку реально вистачило на весь день. Але поруч є торговий центр і супермаркет Lidl (там багато товарів за спеціальними цінами, наприклад мілка 300гр за 1.2€). Потім я відчула смак знижок, не втрималась і пішла купувати речі, на які дивилася три тижні, але не хотіла носити зайве в руках, тому на моїх очах зникло ще 70€ :)


Далі я поїхала в Мемінген на FlixBus за 5€ і вже була впевнена, що весь день просиджу в маці, потім заночую в аеропорту і полечу зранку додому, але доля склалася інакше ;)


Погулявши містом, я пішла в супермаркет Fenenberg за продуктами на обід, вечерю і перекуси в аеропорт (салат цезар - 3€, хлібці - 0.8€, харібо - 1€, йогурти - 0.7€, сир - 1.1€, печиво 0.9€). Звісно, потім я дійшла до McDonald`s і купила каву за 1€. Завдяки безкоштовному вайфай та Instagram я познайомилась з хлопчиком, який допоміг мені з житлом! Я досі згадую своє здивування від тих подій і дякую за такі повороти долі!


Німеччина стала для мене країною великих несподіванок з самого початку і ще раз підтвердила свій статус в останній день. Дякую :)

Total: 122€

 

Білети на WizzAir з Києва в Дортмунд коштували 40€, а з Мемінгена в Київ 46€. Я купувала в різні дні, намагалася дочекатися розпродажів (зазвичай, вони щомісяця).


TOTAL: 949€

 

Я сподіваюсь, що я розповіла про свої витрати достатньо, щоб зруйнувати певні стереотипи про дорогі подорожі Європою. Буду рада відповісти на всі запитання і дати поради, бо мені справді дуже хочеться, щоб кожен, хто прочитав цей пост чи стежив за моїми сторіз під час подорожі одного дня вирішив просто взяти і поїхати в якесь місце, де ніколи не був і, можливо, навіть не думав побувати! :)


Для мене цей час став відкриттям того, як багато навколо добра, відкритості, простоти, краси, людей, які шукають щось нове, намагаються робити своє життя насиченим емоціями і не ігнорувати своє бажання рухатися далі і далі щодня.


Все, що нас зупиняє йти вперед, наближатися до мрії, кидати буденні справи, які не роблять нас щасливим, починати щось зовсім нове - це лише наше бачення і замкненість через чиїсь суб'єктивні судження, невдалі спроби інших людей, які можуть перешкодити знайти те, що потрібно особисто тобі. Поки не переконаєшся і не перевіриш на власному досвіді, так і не дізнаєшся - чи справді це було так важко, страшно чи все ж таки твоє життя зовсім інше і залежить лише від того, що вирішиш ти :)


Дякую! Ваша підтримка завжди зі мною <3

166 просмотров

Недавние посты

Смотреть все

Vietnam - on the way

bottom of page